Beranda > Tak Berkategori > Mengenai maulid Nabi SAW

Mengenai maulid Nabi SAW


Tersebut di dalam kitab I’anathuth Tholibin oleh Sayyidisy-Syaikh Abu Bakar Syatha ad-Dimyathi:-

Telah berkata Imam Hasan al-Bashri (Wafat 116H, pernah bertemu dengan lebihkurang 100 orang shahabat): “Aku kasih jika ada bagiku seumpama gunung Uhud emas untuk kunafkahkan atas pembacaan mawlid ar-Rasul”.

Telah berkata Shaikh Junaid al-Baghdadi (wafat 297H): “Siapa yang menghadiri maulid Rasulullah SAW dan mengagungkan akhlaknya, maka telah ditetapkan iman dalam hatinya”.
Kata-kata ulama ini juga bisa didapatkan dalam kitab an-Nafahatul Miskiyyah fi fadhilathi qiraati maulidi khairil bariyyah karangan asy-Shaikh Muhammad bin Abdullah as-Suhaimi dan juga terjemahannya yang berjudul Hembusan Kasturi oleh Fadhilatul Ustaz Taha as-Suhaimi.

Selain itu untuk menjawab pendapat mereka konon sebagian  ulama dahulu yang mencerca sambutan ini, kita mendengar kata-kata yang jelas dari tiga ulama yang masyhur.
1) Al-Imam al-Hujjah al-Hafiz as-Suyuthi:

Di dalam kitab beliau, al-Hawi lil Fatawa, beliau telah meletakkan satu bab yang dinamakan Husnul Maqsad fi ‘Amalil Maulid, halaman 189, beliau mengatakan: Telah ditanya tentang amalan Maulid Nabi صلى الله عليه وسلم pada bulan Rabiul Awal, apakah hukumnya dari sudut syara’? Adakah ia dipuji atau dicela? Adakah pelakunya diberikan pahala atau tidak?

Dan jawabannya di sisiku: Bahawasanya asal kepada perbuatan maulid, yaitu mengadakan perhimpunan orangramai, membaca al-Quran, sirah Nabi dan kisah-kisah yang berlaku pada saat kelahiran baginda dari tanda-tanda kenabian, dan dihidangkan jamuan, dan bersurai tanpa apa-apa tambahan daripadanya, ia merupakan bid’ah yang hasanah yang diberikan pahala siapa yang melakukannya kerana padanya mengagungkan kemuliaan Nabi صلى الله عليه وسلم dan menzahirkan rasa kegembiraan dengan kelahiran baginda yang mulia.

2) Syeikh Ibn Taimiyah : “Di dalam kitab beliau, Iqtidha’ as-Shiratil Mustaqim, cetakan Darul Hadis, halaman 266, beliau nyatakan: Begitu juga apa yang dilakukan oleh sebahagian manusia ketika menyaingi orang Nasrani pada kelahiran Isa عليه السلام, ataupun kecintaan kepada Rasulullah صلى الله عليه وسلم dan mengagungkan baginda, dan Allah mengurniakan pahala kepada mereka atas kecintaan dan ijtihad ini…”

Seterusnya beliau nyatakan lagi : “Ia tidak dilakukan oleh salaf, tetapi ada sebab baginya, dan tiada larangan daripadanya.”

Kita pula tidak mengadakan maulid melainkan seperti apa yang dikatakan oleh Ibn Taimiyah sebagai: “Kecintaan kepada Nabi dan mengagungkan baginda.”
3) Syeikhul Islam wa Imamussyurraah al-Hafiz Ibn Hajar al-‘Asqalani: Berkata al-Hafiz as-Suyuthi dalam kitab yang disebutkan tadi: Syeikhul Islam Hafizul ‘Asr Abulfadhl Ibn Hajar telah ditanya tentang amal maulid, dan telah dijawab begini: “Asal amal maulid (mengikut cara yang dilakukan pada zaman ini) adalah bid’ah yang tidak dinaqalkan dari salafussoleh dari 3 kurun (yang awal), walaubagaimanapun ia mengandung kebaikan serta sebaliknya. Maka siapa yang melakukan padanya kebaikan dan menjauhi yang buruk, ia merupakan bid’ah yang hasanah.

Telah jelas bagiku pengeluaran hukum ini dari asal yang tsabit yaitu apa yang tsabit dalam shahihain (shahih al-Bukhari dan shahih Muslim) bahwa Rasulullah صلى الله عليه وسلم ketika tiba di Madinah mendapati orang Yahudi berpuasa Asyura’, lalu baginda bertanya kepada mereka (sebabnya). Mereka menjawab: Ia merupakan hari ditenggelamkannya Fir’aun dan diselamatkannya Musa, maka kami berpuasa sebagai rasa syukur kepada Allah. Maka diambil pelajaran darinya sebagai rasa syukur kepada Allah atas apa yang Dia kurniakan pada hari tertentu, sebagai tanda curahan nikmat atau daiangkatnya kesusahan.”

Seterusnya beliau berkata lagi: Dan apakah nikmat yang lebih agung dari nikmat diutusnya Rasulullah  صلى الله عليه وسلم, Nabi Yang Membawa Rahmat, pada hari tersebut? Dan ini adalah asal kepada amalan tersebut. Manakala apa yang dilakukan padanya, maka seharusnya difahami sebagai bentuk syukur kepada Allah Ta’ala, sama halnya tilawah, memberi makan, sedekah, membacakan puji-pujian kepada Nabi, penggerak hati atau apa saja bentuk kebaikan dan amal untuk akhirat.”

Inilah istinbat-istinbat yang dikatakan oleh mereka yang menentang sambutan maulid (anti-maulid) sebagai istidlal yang bathil serta qias yang fasiq, lalu mereka mengingkarinya. Cukuplah bagi kita memperhatikan siapa yang mengingkari dan siapa pula yang mereka ingkari!!!

Iklan
Kategori:Tak Berkategori Tag:
 1. 11 Februari 2013 pukul 17:13

  I tend not to drop a comment, however I looked at a lot of remarks on this page Mengenai maulid Nabi
  SAW Majelis Rasulullah SAW – Pecinta Shalawat wa Ta’lim. I do have a couple of questions for you if you don’t mind.

  Is it simply me or does it seem like some of the comments come across
  like they are written by brain dead visitors?

  😛 And, if you are writing on other social sites, I would like to follow anything new you
  have to post. Would you make a list of the complete urls of all your social pages like
  your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

 1. No trackbacks yet.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: